Vildsvinsbiff Rydberg

Provköket hittade en bit vildsvins ytterfilé i viltboden och vips så blev det en härlig lördagsmiddag!

Vildsvins ytterfilé från Äleby Gård

En middag är inte fulländad utan en dessert! Chokladfondant med vaniljglass, bär från Äleby och färsk rosmarin.





Bra sommar recept på vilt

Rostbiff med basilikamarinad(ca 6 pers)

Allt kan förberedas dagen innan, förutom de sista basilikabladen och osten. Fungerar bäst på hjortytterlår och vildsvinsytterlår.

Bryn köttet ( ca 1 kg) i stekpanna. Strö över lite salt och svartpeppar
Lägg i ugnen (ca 100°) med stektermometer tills temperaturen ligger runt 59-60°
Ta ut och lägg folie runt. Låt det kallna och skiva det tunt.

Marinad blandas ihop av:
2 delar olivolja ( ca 2 dl)
1 del balsamvinäger (ca 1 dl
Vitlök, pressad, mycket, efter smak
Svartpeppar
Salt
1 kruka basilika klipps fint
1 kruka gräslök klipps fint

Häll lite marinad i botten på uppläggsfatet med kant. Vänd ner köttskivorna så att marinaden finns under, mellan och ovanpå köttskivorna. Häll på mer om så behövs.
Dekorera med svarta oliver och örtmarinerade vitlöksklyftor (finns på burk).
Grovt riven parmesanost och några färska basilikablad läggs uppepå innan servering.

Som tillbehör är det gott med potatisgratäng utan vitlök, en grön blandad sallad eller en fräsch potatissallad ( under den varmare årstiden) och lite aiolisås ( blanda äkta majonäs, creme fraiche, pressad vitlök och lite klippt basilika ).

Lycka till!

Bra dag i viltboden

Vilt är inne! Idag har kunderna strömmat till butiken. Hjortkorv, rökt hjort, hjortrostbiff och vildsvinsytterfilé är dagens storsäljare!

Det finns fortfarande viltkött kvar och gott om vilt i markerna så det är bara att handla!

Ha en bra dag

Jacob

"Tack Strängnäs Tidningen för en trevlig helsida i dagens tidning"

Regn.. härliga regn!

Getingarna har lugnat ner sig och mitt ansikte är tillbaka i normalt skick.

Jag är en glad bonde idag, regnet faller och har gjort så i omgångar sedan förra lördagen. På en vecka har det nu fallit ca 103 mm regn över Äleby. Helt fantastiskt och långt bättre än vad jag vågade drömma om, nu är vi tillbaka efter torkan. (Man fick dock lite perspektiv när man såg dagens Aktuellt sändning 21.00 med ett inslag om väderförändringarna i världen. Kort sagt, vi har det väldigt bra!)

Hur mycket är då 103 mm regn i vatten? I Älebys fall är det 1545000000 liter vatten eller 1545000 kubikmeter vatten. Tar man då och fyller vanliga 20-fots containrar med vatten krävs det 46536 st containrar, ställer man därefter dessa efter varandra på rad har vi skapat ett tåg som är 28,38 mil långt. EN HEL DEL VATTEN! (inte helt nödvändig kunskap om containrar http://www.alltomlogistik.se/lastbarare/

Lite bilder från dagen..       
www.aleby.com En fasan som försöker torka i regnet


www.aleby.com En Jacob som insett att inget är torrt idag!

www.aleby.com En av Älebys många viltåkrar som njuter av regnet, om några veckor är den randig av blommande solrosor, perfekt som skydd och föda för viltet.

www.aleby.com En råbock och ett smaldjur som laddar inför brunsten..









Matsvinn

Hur resonerar vi när vi står i butiken? Jag måste tyvärr erkänna att jag hör till dem som tittar på datumet. Det är inte något jag är stolt över, det är något ingen av oss som är sådana som öppnar kylen , tittar på datumet och slänger varan kan vara stolta över. Vi borde bättra oss.. Svenska Dagbladet tar upp frågan idag, se artikeln.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tusentals-ton-mat-slangs-varje-ar_5043641.svd

Men dagen rullar på ändå..

Fåren ska få nytt bete och samtidigt får Hubbe (min spaniel) lite stressträning.
Och fasanerna ska morgonutfodras, lite svårt med visslingen i mitt dagstillstånd.

Akta er för getingar

Det hjälpte tydligen inte så bra med ACO.
Getingstick strax nedanför ögat

Första dagen tillbaka på jobbet..

..och jag är som en skolpojke innan terminstarten. Ni vet när man lovar sig själv och sin omgivning en massa saker.

Jag har lovat mig själv en massa saker idag..

Dagen har varit en mix av allt, precis som vanligt således!

Jag fick mail av en av Sveriges främsta viltköttsexperter från SLU som besökte Äleby igår tillsammans med en Nya Zeeländare som är en av världens främsta forskare inom hjortnäringen. Kul besök där jag fick lära mig mycket, t.ex. att vi inte behöver hängmöra våra kalvar mer än max någon enstaka dag och genom det kanske få ännu bättre kvalitet på köttet. Köttet som vi ju säljer via www.aleby.com vår viltbod på nätet.

Jag har matat fasaner och änder, det är så kul att se resultaten av det viltvårds och biotopvårds arbete som vi gör på Äleby, snacka om att se resultat av sitt arbete! Det är troligtvis just det faktum att vi ser visuella resultat av vårt dagliga arbete som gör det här jobbet kul! På hur många andra jobb gör man det?

Dagen rullade på med bla. putsning av vallar och försök till utrotning av några allt för närgångna getingbon. Tips från bonden, trampa inte på getingbon när ni ska ha ihjäl getingarna. Blev stungen precis under ögat. Försökt lindra med ACO Alsolgel, verkar fungera.

Ser fram emot morgondagen..


Nu kör vi!

Denna blogg kommer att innehålla bilder och tankar från livet och verksamheten på Äleby.

För 4 år sedan hade vi inte en hemsida, för min farfar som köpte företaget skulle både hemsida och blogg varit främmande ord. För min far är det nu mera bekanta ord även om han inte riktigt är insatt ännu. För mig är det nytt men oerhört spännande. För Äleby är nu hemsidan lika viktig som att vi är ute och jobbar på fälten och i skogen. För att knyta ihop säcken och förmedla vad vi gör och hur vi gör för att få våra produkter till marknaden inleder vi nu bloggandet!

RSS 2.0